Bedelsiz Yoğunluğu Yüksekler (Son 10 yıl)
Son 10 yıldaki bedelsiz sermaye artırım yoğunluğunu (bedelsiz potansiyeli) görebilirsiniz.
Bedelsiz sermaye artırımı, bir işletmenin iç kaynaklarını kullanarak (öz sermayesinde bulunan kalemleri kullanarak) ödenmiş sermayesini artırması işlemidir. Bedelsiz sermaye artırımı hâlihazırda bulunan öz sermaye kalemlerinin ödenmiş sermayeye eklenme işlemi olması nedeniyle işletmeye ilave nakit giriş sağlamamaktadır.
Bir işletmenin gelecek dönemde bedelsiz sermaye artırımına gideceğine dair beklenti ve artırım büyüklüğü “bedelsiz potansiyeli” ile ölçülmektedir. Bedelsiz potansiyeli öz sermayenin ödenmiş sermayeye oranı ile hesaplanmaktadır. Özetle öz sermaye altında ne kadar birikmiş kaynak varsa onların ödenmiş sermayeye eklenme olasılığının yüksek olduğu varsayılmaktadır. İşletme için bedelsiz sermaye artışı yapma zorunluluğu bulunmamaktadır, yıllarca öz kaynak kalemlerini ödenmiş sermayeye eklemeden faaliyetlerine devam edebilir.
Bedelsiz sermaye artışı sonrası hisse senedi fiyatı aşağıdaki formül ile hesaplanmaktadır:
Hisse Senedinin Yeni Fiyatı= Hisse Senedinin Eski Fiyatı / (1 + Bedelsiz Oranı)
Bu işlem yatırımcılar arasında “bölünme” olarak da adlandırılmaktadır. Bunun nedeni işletmenin belirlediği bedelsiz sermaye artırımı oranı kadar yeni pay senedi çıkarmasıdır. Paylar (ödenmiş sermaye) adet olarak artar, fakat hisse senedi fiyatı da aynı oranda düşer, sonuç olarak işletmenin piyasa değerinde bir değişiklik olmamaktadır. Aynı şekilde yatırımcının elindeki hisse senedi sayısı artarken hisse senedi fiyatı düşecek ve yatırımcının elindeki varlığın değeri değişmeyecektir.
Bedelsiz yoğunluğu sayfası açıldığında, Bedelsiz Yoğunluğu sütunu verileri büyükten küçüğe sıralı olarak listelenmiştir.